Αξιοθέατα Σαλαμίνας

Τα αξιοθέατα του νησιού περιλαμβάνουν θρησκευτικά μνημεία και πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων

 

Μοναστήρια

Παναγίας Φανερωμένης

Tο Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης,η οποία είναι αγιογραφημένη από τον Γεώργιο Μάρκου, από το Άργος και περιλαμβάνει 3.500 μορφές. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα,στη Φανερωμένη.

Αγίου Νικολάου των Λεμονίων

Μέσα στο υπέροχο πευκόδασος της Σαλαμίνας, σε σημείο που απλώνεται η θέα προς τον κόλπο του νησιού βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών.

Εκκλησίες

Εκκλησία Αγίου Μηνά

Η Εκκλησία Αγίου Μηνά ( Μητρόπολη Σαλαμίνας ),στη πόλη της Σαλαμίνας,όπου περιλαμβάνει αγιογραφίες του Αθανασίου Σούτσου, ο άμβωνας και το δεσποτικό είναι του Γιαννούλη Χαλεπά.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,στον Άγιο Γεώργιο.

Εκκλησία της Παναγιάς

Η Εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας,στο Λόφο Πατρίς

Παρεκκλήσι

Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη,στη νότια Σαλαμίνα, εντός πευκόφυτου δάσους κοντά στην περιοχή των Κανακίων. Το πρώτο εκκλησάκι που φτιάχτηκε πάνω στο νησί

Προφήτη Ηλία

Το Ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία στη πόλη της Σαλαμίνας,στον πέτρινο λόφο του προφήτη Ηλία, απέναντι από το λόφο Πατρίς.

Αγίου Γρηγορίου

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου,στη Ψιλή Άμμο.

Για τους λάτρεις των αρχαίων :

Το αρχαίο σπήλαιο του Ευριπίδη
Το Ευριπίδειο θέατρο στο λόφο
  Πατρίς
Κυκλικό ταφικό σημείο στις Κολώνες
Μυκηναική ακρόπολη Κανακίων
Τύμβος των Σαλαμινομάχων
-Το μικρό πέτρινο θεατράκι,στα
  Σελήνια


Ακόμα Μπορείτε Να Δείτε:  • - Την οικία του Άγγελου Σικελιανού,στη Φανερωμένη.
  • - Το αρχοντικό της οικογένειας Γαλέου,στη πόλη της Σαλαμίνας
  • - Τη προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη,στην περιοχή Βουρκάρι.


  • - Τους Ανεμόμυλους,στο λόφο Αγίου Νικολάου απέναντι από το λόφο Πατρίς.
  • - Το Πέτρινο Φάρο,στο ακροτήρι Κόγχη, πλησίον του οικισμού "Περιστέρια"
  • - Tο Μουσείο Λαογραφίας και Τέχνης της Σαλαμίνας.
Αρχαιολογικά Ευρήματα

Στη Σαλαμίνα έχει εντοπιστεί πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων που αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας του νησιού. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας περιλαμβάνει εκθέματα από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, όπως και κεραμικά ευρήματα από τη γεωμετρική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Επίσης στο μουσείο εκτίθενται το Μετρολογικό ανάγλυφο της Σαλαμίνας, μαρμάρινα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου κυρίως αιώνα, πλούσιο εποπτικό υλικό και τα εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως ψηφισματικά ανάγλυφα και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Μετρολογικό ανάγλυφο της ΣαλαμίναςΕίναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στο νησί. Η πλάκα με το ανάγλυφο ως το 1985 βρισκόταν εντοιχισμένη στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στη θέση Περιβόλια της Σαλαμίνας και είναι φτιαγμένη από σκληρό πωρόλιθο.Τα ανθρώπινα μέλη που απεικονίζονται παριστάνουν μετρικές μονάδες που διαφωτίζουν ως προς την εφαρμογή των κανόνων της μετρολογικής κλίμακας στην αρχαία πολεοδομία και αρχιτεκτονική.

Στο σωζόμενο τμήμα του ανάγλυφου της Σαλαμίνας απεικονίζονται για πρώτη φορά τα περισσότερα από τα γνωστά μέτρα μήκους της αρχαιότητας: οργιά, πήχης, σπιθαμή, κανόνας και πόδι.
Ανασκαφή στο σπήλαιο του ΕυριπίδηΣτην μεγάλη ανασκαφή στο σπήλαιο του Ευριπίδη από τον επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής αρχαιολογίας Κ. Γιάννη Λώλο την χρονική περίοδο 1994-1997, βρέθηκαν αντικείμενα που αποδεικνύουν την χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική, Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία.

Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά. Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του Βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του Ιππόλυτος στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.
Πλάκα της ΣαλαμίναςΈνας ελληνικός άβακας γνωστός και ως Πλάκα της Σαλαμίνας βρέθηκε στην Σαλαμίνα το 1846, Ο Άβακας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα εργαλείο υπολογισμού. Θεωρείται ο πρόγονος του υπολογιστή και βοηθούσε τον χρήστη του να θυμάται τους υπολογισμούς του. Ήταν δηλαδή ένα είδος επέκτασης της ανθρώπινης μνήμης. Χρονολογείται γύρω στο 3000 π.χ. και υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Είναι κατασκευασμένος πάνω σε μια πλάκα, με διαστάσεις 149 εκ. μήκος, 75 εκ. πλάτος και 4,5 εκ. πάχος. Η πλάκα περιέχει λευκή άμμο και διαιρείται σε δύο τμήματα από ένα μεγάλο διαχωριστικό που υπάρχει στη μέση. Το επάνω τμήμα απαρτίζεται από 5 παράλληλες γραμμές, εξίσου χωρισμένες από μια κάθετη γραμμή, και ένα ημικύκλιο στο σημείο τομής της κατώτερης παράλληλης γραμμής με την κάθετη. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει άλλη μια ομάδα από 11 παράλληλες γραμμές, που επίσης τέμνονται σε δύο τμήματα από μια γραμμή αλλά το ημικύκλιο βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή της τομής. Η τρίτη, η έκτη και ένατη από αυτές τις γραμμές σημειώνονται με ένα σταυρό στο σημείο τομής με την κάθετη γραμμή.